Aardpeer

De aardpeer is een knol dat oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. De aardpeer is familie van de zonnebloem en artisjok. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok.

Aardpeer bewaren

Aardperen bewaar je, zoals de naam doet uitschijnen, het best onder de grond. Aardperen zijn vorstbestendig, dus je kunt ze prima in de grond laten zitten. Eenmaal uit de grond drogen ze snel uit en verliezen ze veel van hun smaak. Je kunt ze enkele dagen tot een week houden in de koelkast. Om aardperen langer te bewaren kun je ze ook inkisten in de kelder, steek ze daarvoor zo vers mogelijk in een emmer vol vochtig zand.

Aardperen bereiden

Aardperen zijn lastig te schillen, gelukkig is dit met hun dunne schil eigenlijk niet nodig. Was het aanwezige zand weg en borstel ze af.

Je kunt aardperen rauw eten, in bijvoorbeeld een slaatje. Rauw heeft de aardpeer een nootachtige smaak. Aardperen worden meestal echter gekookt of gebakken, dan zijn ze qua smaak meer vergelijkbaar met artisjok. De kooktijd varieert van 10 minuten voor de kleine aardperen, tot 30 minuten voor de grote. In een snelkookpan reken je dus op 4-10 minuten afhankelijk van de grootte.