Traditionele pesto alla genovese

Traditionele pesto alla genovese

Pesto alla genovese of groene pesto is een Italiaanse saus uit Genua. De naam komt van het feit dat ingrediënten traditioneel in een vijzel door elkaar gestampt en gewreven worden. Serveer deze pesto als dip bij de aperitief.

Ingrediënten

Voor ongeveer 300 g

Allergie informatie

bevat melk

Materiaal

Bereidingsstappen

  1. Rooster de pijnboompitten goudbruin en laat even afkoelen.

  2. Maak de basilicumblaadjes schoon met een zachte doek, zonder ze nat te maken, of was ze maar laat ze goed drogen. Wees voorzichtig, want als de bladeren verkreukeld of gebroken zijn, worden ze zwart en zal de pesto bitter smaken.

  3. Versnij de knoflook om het pletten te vergemakkelijken. Doe de basilicum, knoflook en zeezout in de vijzel en stamp fijn met ronddraaiende beweging. Voeg er, wanneer sap uit de basilicum zichtbaar wordt, de pijnboompitten aan toe en plet verder fijn.

    Indien je geen vijzel hebt kun je een mixer gebruiken, met het risico dat de pesto kan oververhitten en bitter gaat smaken. Mix dus in korte pulsen om de temperatuur van het mengsel niet te verhogen. Je kunt de mixer ook op voorhand even in de koelkast afkoelen.

  4. Rasp de kazen beetje bij beetje in de vijzel, stamp tussendoor verder. Meng ondertussen ook beetje bij beetje de olijfolie door het mengsel indien het te droog wordt.

Bewaren

Je kunt pesto tot 10 dagen in de koelkast bewaren indien ze beschermd is tegen de lucht. Doe de pesto in een kom en vlak het oppervlak af. Breng een laagje olie aan op de pesto en leg eventueel vershoudfolie op de olie om ze van de lucht af te scheiden.

Invriezen

Pesto kun je perfect invriezen en zo tot 6 maanden bewaren. Veeg de pesto in een ijsblokjesvorm en vries zo in. De pesto ijsblokjes kun je nu in kleine porties in een diepvrieszakje bewaren.

Recepten met groene pesto

Recepten met pijnboompit