Zuurdesem starter

Zuurdesem starter

Een zuurdesem starter opstarten is zeer eenvoudig, je hebt slechts 3 ingrediënten nodig: bloem, water en tijd: reken op 7 dagen voor je de starter zal kunnen gebruiken.

Ingrediënten

Voor ongeveer 1 starter

Allergie informatie

bevat gluten

Materiaal

Bereidingsstappen

  1. Dag 1: Meng gelijke hoeveelheden water en bloem door elkaar. Zorg ervoor dat er geen klonters in het mengsel zitten. Dek de pot af, zonder het luchtdicht te maken, en zet op een donkere en tochtvrije plek.

  2. Dag 2: Giet de helft van de starter af, en meng gelijke hoeveelheden water en bloem door elkaar. Deze handeling wordt de starter voeden genoemd, en dient elke dag herhaalt te worden. Zorg er opnieuw voor dat er geen klonters in het mengsel zitten. Dek de pot af, zonder het luchtdicht te maken, en zet op een donkere en tochtvrije plek.

  3. Dag 3: Er zouden ondertussen enkele luchtbelletjes moeten beginnen vormen, de starter zal nu wat zurig gaan ruiken. Het is mogelijk dat er een laagje grijzig water op de starter zal staan, roer de starter goed door. Voedt de starter opnieuw door de helft van de starter weg te gieten en meng er de gelijke hoeveelheden water en bloem door. Dek de pot opnieuw af, zonder het luchtdicht te maken, en zet op een donkere en tochtvrije plek.

  4. Dag 4-7: de starter zal nu telkens een dag na voeding gaan verdubbelen in volume. Herhaal de voorgaande stap elke dag opnieuw. De starter wordt nu bij elke voeding sterker en sterker. Om na te kijken hoe de starter in volume groeit kun je met een elastiek aanduiden hoe hoog te starter staat na voeden en dit telkens te vergelijken na 24h.

    Na een week is de starter klaar voor gebruik, bijvoorbeeld voor brood of pizzadeeg.

Zuurdesem onderhouden

Als je de zuurdesem op kamertemperatuur bewaart moet je die elke dag voeden: giet de helft af, voeg gelijke delen water en bloem toe en meng tot er geen klonters meer zijn. Bewaar het zuurdesem altijd in een afgedekte (glazen) pot, zonder het luchtdicht te maken, en zet op een donkere en tochtvrije plek. Telkens 12-24h na voeding, wanneer het volume het hoogst is, is het beste moment om de starter te gebruiken.

Zuurdesem in de koelkast

Zuurdesem kun je perfect in de koelkast bewaren, in dat geval groeit de wilde gist veel trager en dien je de starter slechts een keer te voeden per 1 à 2 weken. Ideaal dus voor wanneer je minder vaak bakt.

Recepten met zuurdesem starter