Zuurdesem brood

Zuurdesem brood

Met zuurdesem bakken is een natuurlijke methode om brood te maken zonder gist. Door dit proces heeft het brood een licht zure smaak en een betere houdbaarheid. Je moet met zuurdesem wel wat meer geduld oefenen tegenover bakken met gist.

Ingrediënten

Voor ongeveer 3 personen

Allergie informatie

bevat gluten

Bereidingsstappen

 1. Voeg de starter toe aan het water. De starter moet actief en luchtig zijn en zou op het water moeten drijven. Los de starter op in het water door het kort te mengen.

 2. Voeg eerst de bloem toe, en strooi het zout bovenop de bloem zodat het niet rechtstreeks met de starter in contact komt.

  Kneed tot een veerkrachtig deeg.

  Dek het deeg af met een vochtige doek, zodat het niet uitdroogt. Laat het deeg gedurende 12 uur rijzen op een tochtvrije plaats tot het deeg in volume zo goed als verdubbeld is.

 3. Leg een schone vaatdoek in een kom, bestuif de vaatdoek met bloem. Druk het deeg plat, vouw het toe en maak er een bolletje van. Leg de deegbol met de onderkant naar boven in de bebloemde kom. Laat een 2 tal uur rijzen op een tochtvrije plaats.

  Plaats een zware gietijzeren stoofpot in de oven en warm deze voor op 250 °C.

 4. Doe wat griesmeel in de opgewarmde stoofpot. Draai de deegbol om in de stoofpot. Kerf een kruis in het deegoppervlak met een vlijmscherp mes of lame. Zet het deksel op de pot en plaats terug in de warme oven. Laat 25 minuten bakken.

  Neem het deksel van de pot, verlaag de oven naar 220 °C en bak het brood zonder deksel verder voor 15 minuten.

  Neem het brood uit de oven en laat het op een rek afkoelen alvorens het aan te snijden.

Recepten met brood

Recepten met tarwebloem