Ingrediënten
Voor ongeveer 4 personen (200 g per persoon)
- 500 g broodbloem
- 5 g instant gist
- 8 g keukenzout
- 22 g boter
- 300 g water
- tarwebloem
- griesmeel
Allergie informatie
Bereidingsstappen
-
- 500 g broodbloem
- 5 g instant gist
- 8 g keukenzout
Meng de droge ingrediënten door elkaar. Zorg ervoor dat je het zout door het mengsel draait alvorens de gist toe te voegen. Het zout kan het gist kapot maken als het rechtstreeks samenkomt.
-
- 22 g boter
Smelt de boter en meng deze door de droge ingrediënten.
-
- 300 g water
Voeg het water toe en kneed tot een veerkrachtig deeg.
-
Dek het deeg af met een vochtige doek, zodat het niet uitdroogt. Laat het deeg gedurende een uur rijzen op een tochtvrije plaats tot het deeg zo goed als verdubbeld is.
-
Plaats een zware gietijzeren stoofpot in de oven en warm deze voor op 250 °C.
-
Leg een schone vaatdoek in een kom, bestuif de vaatdoek met bloem. Druk het deeg plat, vouw het toe en maak er een bolletje van. Leg de deegbol met de onderkant naar boven in de bebloemde kom. Laat 45 minuten rijzen op een tochvrije plaats.
-
Doe wat griesmeel in de opgewarmde stoofpot. Draai de deegbol om in de stoofpot. Kerf een kruis in het deegoppervlak met een vlijmscherp mes of lame. Zet het deksel op de pot en plaats terug in de warme oven. Laat 25 minuten bakken.
-
Neem het deksel van de pot en plaats terug in de oven voor 15 minuten.
-
Neem het brood uit de oven en laat het op een rek afkoelen voor het aan te snijden.