Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes, kanelbullar of cinnamon buns. Ze zijn terecht het populairste zoet brood geworden. Geniet van dit recept, waar de vulling in de koek gevlochten wordt om de kaneelsmaak nog meer tot z'n recht te laten komen.

Ingrediënten

Voor ongeveer 24 stuks

Allergie informatie

bevat melk bevat eieren bevat gluten

Bereidingsstappen

 1. Meng de melk, de gist en de eieren door elkaar in een mengkom.

 2. Zeef de bloem in het mengsel. Voeg de suiker, de boter en het zout toe.

  Meng dit voor enkele minuten op de laagste stand van de keukenmachine. Verhoog de snelheid naar medium eens alles gecombineerd is. Laat de keukenmachine voor 10 minuten draaien zodat alles goed gekneed geraakt.

  Vorm het deeg tot een bol door het enkele keren te vouwen. Zet het deeg op het werkblad, terwijl je het aan één kant nog vast houdt. Plooi dit deel over de bol deeg en trek de bol terug naar je toe. Herhaal deze handeling een aantal keer tot je een strak oppervlak in het deeg krijgt.

 3. Doe wat bloem in een ruime kom en leg de deegbol in de kom. Leg hier een vochtige keukenhanddoek over en zet dit op een warme plaats apart voor 45 minuten om het deeg te doen rijzen.

 4. Voor de vulling doe je de boter in een mengkom en laat je de keukenmachine op een traag tempo draaien tot de boter helemaal zacht is. Voeg hierna geleidelijk aan de bruine suiker, de kaneel en de speculaaskruiden toe. Laat alles mengen tot een homogeen mensgel en zet de vulling opzij.

 5. Eenmaal het deeg mooi gerezen is stort je het deeg uit op een bebloemd werkvlak. Duw het deeg plat met je handen. Rol het hierna verder uit met de deegrol tot je een mooie rechthoek krijgt van ongeveer 40 op 30 cm.

  Smeer het kaneelmengsel over het deeg. Zorg dat alles goed bedekt is maar smeer het mengsel ook niet te dik, dit zou bij het smelten het deeg aantasten. Hierna vouw je het deeg aan de korte kant van boven naar het midden. Je doet dezelfde beweging van onder naar boven zodat je drie deeglagen krijgt.

  Snij het deeg in strookjes van ongeveer 2cm breed. Elk strookje gaan we nu apart vlechten. Je snijd het strookje in drie smalle strookjes maar laat bovenaan 2cm over. Deze strookjes gaan we nu vlechten. Hierna rollen we de vlecht op. Deze gevluchten bolletjes leggen we telkens in een muffinvorm. We herhalen dit voor elk strookje.

  Indien je niet houdt van dit fijne werk kan je de strookjes deeg ook gewoon oprollen en zo in de bakvorm leggen.

  Bedek de bakvorm met een vochtige keukenhanddoek en laat dit voor een uur rijzen tot ze in grootte zijn verdubbeld.

  Verwarm de oven tot 180 °C.

 6. Klop het ei los met de melk. Smeer de kaneelbroodjes in met dit mengsel.

  Plaats de kaneelbroodjes in de op 180 °C voorverwarmde oven. Bak ze gedurende 15 à 20 minuten tot ze mooi goudbruin geworden zijn.

  Laat de kaneelbroodjes op een rooster afkoelen tot ze ongeveer op kamertemperatuur zijn.

 7. Zeef wat bloemsuiker over de kaneelbroodjes eens ze voldoende afgekoeld zijn.

Recepten met eierdooier

Recepten met kandijsuiker