Hummus met zongedroogde tomaten
Hummus komt oorspronkelijk uit de Libanese keuken, maar is heel populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Deze versie met zongedroogde tomaten is een licht pittige die perfect als bijgerecht bij een barbecue geserveerd kan worden. Eet het op brood of als dip bij de aperitief.
Ingrediënten
Voor ongeveer 4 porties
- 250 g kikkererwten
- 3 el tahini
- 3 el citroensap
- 1 teentje knoflook
- 75 g zongedroogde tomaten
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl harissa
- 0,25 tl gerookt paprikapoeder
- 3 el olijfolie
- 2 el water
- peper
- keukenzout
Allergie informatie
Materiaal
Bereidingsstappen
-
- 250 g kikkererwten
Laat verse kikkererwten 24h weken in zuiver water, kook ze daarna voor ongeveer een uur. Kikkererwten uit blik kun je onmiddellijk gebruiken. Was de kikkererwten en laat uitlekken.
-
- 3 el tahini
- 3 el citroensap
Combineer de tahini en citroensap in een foodprocessor. Laat een halve minuut mixen. Schraap de zijkant schoon en mix voor nog een halve minuut.
-
- 1 teentje knoflook
- 75 g zongedroogde tomaten
Snij de look en zongedroogde tomaten fijn en voeg ze toe aan de mixer.
-
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl harissa
- 0,25 tl gerookt paprikapoeder
- 2 el olijfolie
Voeg de kruiden en de olijfolie toe en mix voor een halve minuut.
-
Voeg de kikkererwten toe en pulseer tot een fijne massa. Laat dan een halve minuut mixen tot de hummus dik en glad geworden is.
-
- 2 el water
Op dit punt is de hummus mogelijk nog te dik. Voeg lepel voor lepel wat ijskoud water toe terwijl de mixer draait tot de hummus de goeie consistentie krijgt.
-
Proef de hummus en breng op smaak met de kruiden of peper en zout.
-
- 1 el olijfolie
Serveer op een plat bord met een goede scheut olijfolie.
Hummus bewaren
Je kunt hummus tot een week in een luchtdichte container in de koelkast bewaren.