Vers pastadeeg

Vers pastadeeg

Verse pasta is de hoeksteen van de Italiaanse keuken, rol het deeg uit en maak de beslissing: wordt het lasagne, ravioli, tagliatelle of cannelloni?

Ingrediënten

Voor ongeveer 3 porties

Allergie informatie

bevat eieren bevat gluten

Bereidingsstappen

  1. Breek de eieren en de eierdooiers in een kom. Klop deze los met een vork

  2. Doe de bloem in de mengkom en maak een kuiltje in het midden. Giet het losgeklopte ei in het kuiltje. Laat de keukenmachine met kneedhaak zachtjes draaien zodat de bloem zeer geleidelijk met de eieren wordt gemengd. Het is normaal dat dit even duurt, maar je kunt de keukenmachine helpen wanneer uiteindelijk niet alle bloem vermengd geraakt.

    Stort het deeg uit de mengkom en ga verder met je handen. Kneed alles tot een mooi geheel. Indien het deeg te droog blijft, kan je je handen lichtjes vochtig maken en verder kneden. Wordt het deeg te stroef, dan laat je het best even laten rusten voor je verder gaat met kneden. Maak een mooie bol en wikkel deze in vershoudfolie.

    Laat het deeg op zijn minst enkele uren rusten in de koelkast voor je verder gaat. Je kan het deeg gerust een dag op voorhand maken.

  3. Bestuif het werkblad met bloem, wees voorzichtig met de hoeveelheid bloem. Teveel bloem droogt het deeg uit. Snij een stukje van +/- 100 g de deegbol, wikkel de rest terug in de vershoudfolie. Rol het stuk deeg zo plat als je kan. Zet de pastamachine op de meest open stand. Draai het deeg door de 2 rollen. Vouw dit in drie en herhaal deze handeling. Als het vel stevig aanvoelt, kan je doorgaan naar de volgende kleinere stand. Om het deeg niet te forceren, draai je het er per stand best twee keer door. De kleinste stand zal een zeer fijn deegvel opleveren, dit is voor de meeste toepassingen te fijn om verder te verwerken.

    Werk per deegvel verder om pasta vormen te maken, eenmaal uitgerold droogt het snel uit. Afgewerkte pasta leg je in semoline bloem om het te bewaren voor het koken. Hierna is het aan jou om te kiezen wat je gaat doen. Wordt het lasagne, ravioli, tagliatelle, cannelloni, … ?

Vers pastadeeg bewaren

Als je vers pastadeeg niet onmiddellijk gebruikt, maak dan een bol van het deeg, wikkel het zonder luchtbubbels in vershoudfolie en plaats het in de koelkast. Omwille van de rauwe eieren in het deeg bewaart het deeg niet langer dan drie dagen.

Recepten met verse pasta

Recepten met eiwit